off
  
 آئين‌نامه اجرائی قانون حفاظت و بهسازی محيط زيست Posted by admin on دوشنبه 1 شهريور 1389 - 13:10

فصل اول



تعاريف



ماده 1- سازمان حفاظت محيط زيست و شورايعالي حفاظت محيط زيست در اين آئين‌نامه به ترتيب سازمان و شورايعالي ناميده مي‌شوند.



ماده 2- پارك ملي به محدوده اي از منابع طبيعي كشور اعم از جنگل و مرتع و بيشه‌هاي طبيعي و اراضي جنگلي و دشت و كوهستان اطلاق مي‌شود كه نمايانگر نمونه‌هاي برجسته مظاهر طبيعي ايران مي‌باشد و به منظور حفظ هميشگي وضع زندگي و طبيعي آن و همچنين ايجاد محيط زيست مناسب براي تكثير و پرورش جانوران وحشي و رستنيها در شرايط كاملا طبيعي، تحت حفاظت قرار مي‌گيرد.



ماده 3- آثار طبيعي ملي عبارتند از پديده‌هاي نمونه و نادر گياهي، حيواني، اشكال و مناظر كم‌نظير و كيفيات ويژه طبيعي زمين يا درختان كهنسال يادگار تاريخي مي‌باشند كه با منظور داشتن محدوده متناسبي تحت حفاظت قرار مي‌گيرد.



ماده 4- پناهگاه حيات وحش به محدوده‌اي از منابع طبيعي كشور اعم از جنگل و مرتع و بيشه‌هاي طبيعي و اراضي جنگلي و دشت و آب و كوهستان اطلاق مي‌شود كه داراي زيستگاه طبيعي نمونه و شرايط اقليمي خاصي براي جانوران وحشي بوده و به منظور حفظ و يا احياء اين زيستگاه تحت حفاظت قرار مي‌گيرد[1].



ماده 5- منطقه حفاظت شده به محدوده‌اي از منابع طبيعي كشور اعم از جنگل و مرتع و دشت و آب و كوهستان اطلاق مي‌شود كه از لحاظ ضرورت حفظ و تكثير نسل جانوران وحشي يا حفظ و يا احياء رستنيها و وضع طبيعي آن داراي اهميت خاصي بوده و تحت حفاظت قرار مي‌گيرد.





فصل دوم



مقررات مربوط به پارك ملي ـ آثار طبيعي ملي ، پناهگاه حيات وحش و مناطق حفاظت شده



ماده 6- هرگونه پيشنهاد براي تعيين مناطق مذكور در بند الف ماده 3 قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست به پيشنهاد سازمان و با رعايت شرايط ذيل صورت مي‌گيرد:



الف - مشخص نمودن حدود دقيق منطقه مورد نظر و ارائه نقشه آن در مقياس مناسب.



ب - توجيه پيشنهاد و تطبيق وضع طبيعي  منطقه پيشنهادي با تعريف مربوط به هر منطقه.



ماده 7- تيراندازي و شكار در پاركهاي ملي ممنوع است. در موارد استثنائي كه مقتضيات حفظ نسل جانوران وحشي ايجاب نمايد، سازمان مي‌تواند توسط مامورين خود بر حسب مورد اقدامات لازم معمول دارد.



تبصره - شكار قوچ و ميش در جزيره كبودان (قويون داغي ) واقع در پارك ملي درياچه اروميه از ممنوعيت مقرر در اين ماده مستثني است .[2]



ماده 8- تعليف احشام و قطع اشجار و بوته كني و تجاوز و تخريب محيط زيست و به طور كلي هر عملي كه موجب از بين رفتن رستنيها و تغيير اكوسيستم باشد، در پاركهاي ملي و آثار طبيعي ملي ممنوع است. در موارد ضروري به منظور حفظ حيات جنگل و بهسازي پاركهاي ملي و آثار طبيعي ملي يا مطالعات علمي و زمين شناسي مجاز بر حسب مورد با رعايت مقررات قانون حفاظت و بهره برداري از جنگلها و مراتع توسط سازمان جنگلها و مراتع كشور يا سازمان حفاظت محيط زيست و يا موسسات  و يا اشخاص ذيربط اقدام خواهد شد[3].



تبصره - احشام وارد شده در پاركهاي ملي و آثار طبيعي ملي توسط مامورين سازمان از اين مناطق اخراج و متخلف و يا متخلفان مربوط طبق مقررات تحت تعقيب قرار خواهد گرفت.[1]



ماده 9- تجديد و يا تمديد پروانه‌هاي اكتشاف و بهره‌برداري صادره براي معادن واقع در پاركهاي ملي و آثار طبيعي ملي ممنوع مي‌باشد.



ماده 10 - ورود به مناطق مذكور در بند الف ماده 3 قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست و عبور از آنها به استثناي جاده‌هاي عمومي تابع دستورالعمل سازمان خواهد بود.



ماده 11- قطع اشجار و بوته كني و تجاوز و تخريب محيط زيست و خارزني و ذغال‌گيري و به طور كلي هر عملي كه موجب از بين رفتن رستنيها و تغيير اكوسيستم شود در پناهگاههاي حيات وحش و مناطق حفاظت شده كه اراضي آن متعلق به دولت باشد، بدون اجازه ممنوع است[4].



تبصره(1) - اجراي طرحهاي مجاز صنعتي و معدني در پناهگاههاي حيات وحش و مناطق حفاظت شده با رعايت مقررات از شمول اين ماده مستثني است.



تبصره (2) - تعليف احشام از لحاظ كميت و كيفيت در پناهگاههاي حيات وحش و مناطق حفاظت شده تابع ضوابطي است كه با توافق سازمان جنگلها و مراتع كشور و سازمان تهيه خواهد شد.



تبصره (3)‌- ورود و تعليف احشام بدون پروانه يا زايد بر  پروانه در پناهگاههاي حيات وحش و مناطق حفاظت شده بر خلاف مقررات موضوع اين ماده ممنوع مي‌باشد. اينگونه احشام توسط مامورين سازمان از منطقه اخراج و با متخلف و يا متخلفان مربوط طبق مقررات عمل خواهد شد.[5]



تبصره (4) - مبادرت به شكار يا صيد در پناهگاههاي حيات وحش و مناطق و رودخانه‌هاي حفاظت شده، موكول به تحصيل پروانه ويژه از سازمان مي‌باشد[6].



ماده 12- وزارتخانه‌ها و موسسات و شركتهاي دولتي با موافقت سازمان مجازند مطالعات و بررسيها و عمليات مورد نياز را در حدود وظايف قانوني خاص خود در مناطق حفاظت شده و پناهگاههاي حيات وحش انجام دهند.[7]























[1] اصلاحيه مصوب 30/1/74



[2] اصلاحيه مصوب 2/3/1369 هيأت وزيران



[3] و3و4و5 - اصلاحيه مصوب 30/1/1374 هيأت وزيران







[6] اصلاحيه مصوب 30/1/1374 هيأت وزيران

[7] اصلاحيه مصوب 30/1/1374 هيأت وزيران



> Comments 0   -   Reads 709 Print
  
  
 Comments

No Comments have been Posted.
  
  
 Post Comment

Please Login to Post a Comment.
  
off
Login
Username

Password

Remember Me



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
_
Site language

Please select Your language



after selection site will reload automatically
_

Copyright © 2005
Designed by kms.co.ir